Soukromá ordinace
Vítkovská 993
356 01 Sokolov
+420352625125
e-mail
1. ÚNORA ZAHÁJENÍ PROVOZU IMPLANTOLOGICKÉHO CENTRA.
MUDr. Lubomír Žifčák je držitel osvědčení odbornosti pro poskytování parodontologické péče.

čti více

O nemocech

Zuby moudrosti

 Zuby moudrosti, což jsou poslední stoličky, se u člověka prořezávají mezi 17-25 rokem - a odtud i jejich název. Jen málokdo s nimi nemá během prořezávání různé komplikace, které obvykle vedou k jejich odstranění.

Rozměry čelistí i zubů jsou nám dány v genech. Pokud má někdo dostatek místa pro zuby a například i menší zuby, nemusí mít s moudráky žádné problémy, normálně se mu prořežou a zařadí do zubního oblouku. Většina z nás takové štěstí nemá.

Zuby moudrosti se obvykle samovolně nezařadí do správné pozice, a pro to je několik důvodů. Rozměr čelisti nestačí pro všechny založené zuby, a třetí stoličky, které se prořežou na poslední místo vzadu, nemají kolem sebe dostatečné množství odpovídajících měkkých tkání, které by se měly připojit k zubu. Osmička může prořezat pouze částečně a pak vznikají v jejím okolí různé slizniční kapsy, do kterých se dostává jídlo a které si sami poškozujeme přikusováním. Dalším důvodem může být orientace zubu. Zuby moudrosti nejsou v příznivém postavení pro prořezání, bývají do různé míry vzhledem k ostatním zubům položené.

Pokud je dlouhodobě přítomný v ústech zub moudrosti, který není ve správné pozici, obvykle na něm vznikne zubní kaz, které destruuje jeho korunku. Zuby moudrosti se totiž velice špatně čistí – čistit si ráno kartáčkem zub, ke kterému z vnitřní strany přiléhá už sliznice krku, je někdy obtížné i pro silnější povahy.

Při výskytu obtížného prořezávání zubů moudrosti se v drtivé většině případů třetí stoličky odstraní. Pokud jsou neprořezané zuby v dolní čelisti v pozici, ze které je jasné, že se zub samovolně správně nezařadí, měl by se rovněž odstranit.

Před očekávaným obtížnějším výkonem může lékař navrhnout použití sedativ, která tlumí nepříjemný prožitek z výkonu a usnadní spolupráci pacienta s lékařem. Lékař může rovněž podat antibiotika, která budou tvořit antibiotickou clonu. Jedná se o podání dávky antibiotik před výkonem a po výkonu, která působí po dobu kritickou pro vznik infekce.

Odstranění zubu se provádí v místním znecitlivění. Před začátkem extrakce je aplikována injekce se znecitlivující látkou, které zabere do 5-15 minut. Injekcí se blokuje bolest, během trhání můžou přetrvávat mírné pocity tlaku. Znecitlivující látky používané v dnešní době mají minimální nežádoucí účinky a velmi vysokou účinnost. Nicméně jako každé léčivo mají svá omezení, a proto se lékař před aplikací dotazuje na nemoci, které by použití některé látky vyloučily.

Pokud je zub již prořezán, následuje po injekci „normální“ trhání zubu, po kterém je někdy rána uzavřena stehem. Obvykle se neaplikují ani sedativa, ani antibiotika. Při neúplně prořezaném zubu anebo v případech, kdy není v dolní čelisti šance na prořezání, se zub odstraňuje o něco složitějším výkonem. Zde se již volí antibiotická clona, eventuelně jistá forma sedace (utlumení). Použije se rovněž znecitlivující injekce, poté se prořízne dáseň nad zubem, odstraní malé množství kosti, které jej překrývá, a zub se vyjme. Následuje několik stehů, kterými se rána uzavře.

Rána po odstraněném zubu se hojí v závislosti na obtížnost výkonu, možném výskytu komplikací při hojení a je značně individuální. Bolest po zákroku je velice dobře zvládnutelná běžnými analgetiky, volbu preparátu byste měli probrat se svým lékařem.

Po obtížnějším zákroku následuje zpravidla s odstupem několika dní kontrolní vyšetření, kdy by mohly být odhaleny případné komplikace. Týden po zákroku jsou odstraňovány stehy, v tuto dobu bývá pacient téměř bez obtíží.

Z dlouhodobého hlediska lze včasné odstranění problémových zubů moudrosti jen doporučit. Jedná se o nevelký výkon, které je vhodné podstoupit raději v rámci prevence, kdy ještě komplikace nejsou tak velké. Ochráníme si tak nejen okolní zuby, ale i sami sebe před problémy, které přinášejí zanedbané „maličkosti“. A když o moudráky přijdeme, rozhodně nezhloupneme…


Archív

PONDĚLÍ: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
ÚTERÝ: 8:00 - 15:00
STŘEDA: 8:00 - 15:00
ČTVRTEK: 8:00 - 15:00
PÁTEK: 8:00 - 13:00