Soukromá ordinace
Vítkovská 993
356 01 Sokolov
+420352625125
e-mail
1. ÚNORA ZAHÁJENÍ PROVOZU IMPLANTOLOGICKÉHO CENTRA.
MUDr. Lubomír Žifčák je držitel osvědčení odbornosti pro poskytování parodontologické péče.

čti více

O nemocech

Pečetění fisur

Proti zubnímu kazu nejsme bezmocní – můžeme se bránit několika způsoby. Nejjistější je pravidelné snižování množství bakterií a povlaků na zubech, a to alespoň dvakrát denně správným čištěním zubů. Pokud navíc omezíme konzumaci jídel s vysokým obsahem cukrů, máme téměř vyhráno. Aby vznikl kaz, musí být na zubu přítomny bakterie spolu s cukry, a to po dostatečně dlouhou dobu. Působením kyselin z bakterií se poškodí sklovina, pak i zubovina a kaz pokračuje směrem k zubní dřeni.

Další možnost obrany je posílení povrchu zubu, a to používáním pasty s fluorem, fluoridovými tabletkami (účinkují zejména na zuby ještě neprořezané do úst) anebo speciálními fluoritovými gely. V dnešní době se dává přednost lokální aplikaci fluoridů, tedy zubním pastám s fluoridy, před fluoridovým tabletami.

Důležitá forma prevence kazu je tzv. pečetění fisur. Jedná se o ochranu povrchu zubu odolným materiálem po určité době po jeho prořezání. Na povrchu zubu jsou jamky a rýhy, které jsou náchylné ke vzniku kazu, protože jsou špatně přístupné čištění. Vhodným materiálem méně odolná místa zapečetíme před bakteriemi i cukrem, a povrch zubu je stane snadno čistitelným.

Pečetění fisur vyžaduje spolupráci pacienta, protože je zhotovováno hlavně na prvních stálých stoličkách ve věku 6-8 let věku dítěte. Jedná se obvykle o bílou světlem tuhnoucí výplň a ta vyžaduje speciální techniku zhotovení. Zub musí být během ošetřování suchý, nedotčený slinami.

V dnešní době se začíná prosazovat další materiál pro toto ošetření, tzv. skloionomerní cement. Jeho výhodou je relativní snadnost zhotovení. Má zvláštní vlastnost – při čištění zubů pastou s fluoridy se jimi tato výplň „nabije“ a během zbytku dne se fluor z výplně uvolňuje a tím chrání své okolí proti vzniku kazu. Jeho nevýhodou je menší mechanická odolnost.

Pečetění fisur není vhodné pro každého pacienta, uvažuje se o něm při vyšší kazivosti na dočasných zubech a při hlubokých jamkách a rýhách kousacích plošek stálých zubů. Pravidelné kontroly kvality pečetících výplní jsou nezbytné, aby bylo jejich poškození včas odhaleno a opraveno.
Zapečetěná fisura první stálé stoličky

Každé dítě by mělo absolvovat preventivní prohlídku u svého zubaře dvakrát ročně. Maminky by se neměly spokojit s výsledkem: „To jsou krásné zoubky, přijďte za půl roku…“ Zní to sice krásně, ale v drtivé většině případů to nestačí. Měly by se něco dovědět o čištění zubů u dětí, o správném jídelníčku, správné zubní pastě, v některých případech by se i malým pacientům měly zhotovit rentgenové snímky. Důležité je s lékařem probrat i další možnosti prevence – fluoritové tabletky, fluoritové pasty na zuby anebo používaní soli s přídavkem fluoru. Pečetění fisur pojišťovny nehradí, ale lékař by měl vysvětlit výhody tohoto výkonu a rozhodnutí musí ponechat na rodiči.


Archív

PONDĚLÍ: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
ÚTERÝ: 8:00 - 15:00
STŘEDA: 8:00 - 15:00
ČTVRTEK: 8:00 - 15:00
PÁTEK: 8:00 - 13:00