Soukromá ordinace
Vítkovská 993
356 01 Sokolov
+420352625125
e-mail
1. ÚNORA ZAHÁJENÍ PROVOZU IMPLANTOLOGICKÉHO CENTRA.
MUDr. Lubomír Žifčák je držitel osvědčení odbornosti pro poskytování parodontologické péče.

čti více

Novinky

Jdu k zubaři – no a co?

Když se řekne: „Jdu k zubaři!“, tak si obvykle dotyčný vyslouží soustrastný pohled okolí, bezproblémové uvolnění z práce (komu by se tam chtělo zašívat) a spoustu rádoby chytrých rad. Na ty vzpomínáme hned v čekárně, kde je slyšet děsivý zvuk vrtačky, a tak vstoupit do jámy lvové vyžaduje nemalou dávku odvahy. Proč je návštěva zubaře tak stresující a musí to tak být? V následujících řádcích si projdeme, jak by asi měla vypadat návštěva u zubaře, který nás ještě nezná. Jdeme k němu poprvé, a jako řádní pacienti bez akutních potíží, „jenom“ na prohlídku.

K zubaři bychom měli dvakrát ročně. Pokud se tato návštěva „odbude“ pouze preventivní prohlídkou, kdy lékař nezjistí žádnou vadu, eventuálně zhotovením rtg snímků a poučením o správném čištění zubů, spadne pacientovi kámen ze srdce. Zase klid na půl roku…

Zubního lékaře můžeme změnit za tři měsíce po poslední návštěvě. Praktický zubní lékař, což je nejrozšířenější zubní specializace, má obvykle v péči celou rodinu. V rámci prvního, vstupního vyšetření se lékař podrobně ptá na celková onemocnění. Lékaře zajímá váš vysoký tlak, cukrovka, zelený zákal, srdeční infarkt, infekční onemocnění, předešlé operace a mnoho dalšího. Důležité jsou alergie, zejména na znecitlivující látky, antibiotika, léky proti bolesti a další.

K důkladnému vyšetření nedílně patří i zhotovení rentgenů. Při prvním vyšetření se zhotovuje buď oprtopantomogram (OPG) anebo snímky všech zubů na malé rentgenové snímky (takzvaný rentgenový status). Ortopantomogram přehledně zobrazí celou horní i dolní čelist. Kvalitní snímek umožní hodnotit kromě kazů korunek i stav kořenů a jejich okolí a odhalí tak případný zánět (lidově váček). Dále jsou vidět neprořezané zuby a důležité je zhodnotit přítomnost a uložení 3. stoliček, nebo-li zubů moudrosti.

Další „povinné“ rentgeny jsou tzv. skusové snímky, na kterých se dají najít kazy posupující z mezizubních prostor. Tyto kazy jsou v ústech téměř neviditelné, a mohou nepříjemně překvapit.

Na rentgenech se hodnotí i kvalita starých výplní, přítomnost zubního kamene a stav kostního lůžka zubu. Změny kosti upozorňuje na možnost přítomnosti parodontitidy.

Stomatolog nehledá jen zubní kaz, ale kontroluje stav sliznic, jazyka a dásní. Upozorní na zánět dásně, odstraní zubní kámen a zopakuje zásady správné hygieny. V mnoha praxích jsou dva poslední uvedené úkony přeneseny na dentální hygienistku, která je v moderních praxích významným pomocníkem zubního lékaře.

V první návštěvě sestaví lékař plán ošetření a prodiskutuje s pacientem předběžný časový a finanční plán celého ošetření. Pokud se jedná o úplně první návštěvu (pacient a lékař se „neznají“), je tento plán orientační a po několika návštěvách se mění dle představ pacienta i lékaře.


Archív

PONDĚLÍ: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
ÚTERÝ: 8:00 - 15:00
STŘEDA: 8:00 - 15:00
ČTVRTEK: 8:00 - 15:00
PÁTEK: 8:00 - 13:00